Et online værktøj, der kortlægger dine studierelevante digitale kompetencer
Arbejd strategisk med digitale kompetencer
Abonnementet henvender sig til uddannelsesinstitutioner, som ønsker at arbejde målrettet og strategisk med de studerendes digitale kompetencer.
Personligt kompetencehjul
12 digitale kompetencer som sammensætter dit personlige kompetencehjul
Digitale aspekter
42 spørgsmål som belyser nye aspekter af digitale studiekompetencer
Anbefalinger
3 anbefalede områder som styrker dine digitale kompetencer
Taksonomi
6 kompetenceniveauer som sætter din kompetencescore i perspektiv
Om Digitale Studiekompetencer
Digitale Studiekompetencer understøtter undervisning i et digitaliserede samfund. Med fokus på studierelevante digitale kompetencer fordrer værktøjet en samtale om de studerendes forhold til og brug af digitale medier, i og udenfor undervisningslokalet. Værktøjets spørgeramme er skabt til at facilitere en nuanceret dialog mellem undervisere og studerende, mens det tilhørende læringsmateriale har til sigte at styrke de studerendes digitale kompetencer.
Digitale Studiekompetencer er udviklet af Center for Digital Dannelse i samarbejde med 6 uddannelsesinstitutioner.
Følgende brugsvejledning forudsætter, at din uddannelsesorganisation har tegnet abonnement til Digitale Studiekompetencer. Læs mere om abonnement her.
Se nedenstående videoer for at få en introduktion til Digitale Studiekompetencer.
1. Oprettelse af gruppe
Inden du går i gang med et forløb, skal du afgøre hvilke grupper du gerne vil kortlægge. Vi anbefaler at man kortlægger én klasse ad gangen, da man senere kan sammenlægge grupper for at få overblik over eksempelvis én eller flere årgange (se pkt 5).
Gennem admin-menuen vælger du ”Create Group” for at oprette en ny gruppe. Husk at navngive din gruppe på en måde, hvor du hurtigt kan genfinde gruppen og skelne mellem den og andre grupper. (F.eks. ”1.Y – forår 2019”). Du kan også tilføje en intern note med yderligere oplysninger.
Når du har oprettet en gruppe, bliver der automatisk genereret et unikt link som du kan sende til de relevante elever. Det er gennem denne URL at de studerende bliver inkluderet i grupperesultatet. Alternativt, kan elever gennem forsiden trykke på ”Start” og angive den 4-cifrede pinkode, for at tilgå gruppen.
2. Introduktion og kortlægning
Et forløb med Digitale Studiekompetencer indledes med en kortlægning af de studerendes digitale kompetencer. Send det unikke link til klassens elever, og introducer værktøjet gennem videoen foroven.
Det kan være en god idé at fremhæve at kortlægningen ikke er en test, men et dialogværktøj. De studerendes tal-resultater er derfor ikke vigtige i sig selv, men kan give anledning til diskussion og refleksion.
Kortlægningen afvikles digitalt på den enkelte elevs device - med fordel via bærbar, dog kan tablet eller smartphone også tages i brug. Inden I påbegynder kortlægningen, er det vigtigt af fortælle de studerende:
- Tjek, om I er med i den rigtige gruppe (gruppetitel er synlig for brugere)
- Angiv jeres rigtige navn og skolemail
Hver elev får tilsendt link til deres kompetenceprofil på mail. Det er dette link de skal bruge, næste gang de vil arbejde videre med øvelserne (se pkt 4).
- Forsøg at besvare spørgsmålene så ærligt som muligt; det handler ikke om at få en høj score, men i stedet om at overveje dine egne styrker og svagheder
- Afsæt ca. 15 minutter til kortlægningen.
3. Dialog om kompetencer
Når alle har været igennem kortlægningen, kan I med fordel samle op gennem en kort diskussion. Diskussionen kan med fordel tage sit udgangspunkt i gruppens samlede resultat, som underviseren kan vise frem. Du finder link til gruppens resultat under ”Group Management” i admin-menuen (tryk på ”View Group Result” for den pågældende gruppe).
Forslag til diskussionsspørgsmål er:
- Digitale kompetencer er mange ting. Var I overrasket over nogle af spørgsmålene? Hvilke? Var der spørgsmål som I synes var irrelevante? Hvorfor?
- Nogle af spørgsmålene kan være sværere at svare på end andre. Det er fordi, vi alle har forskellige rutiner og holdninger til det digitale. Tror I, det er lettere at arbejde sammen med nogen der har en lignende kompetenceprofil som en selv? Eller kan det være en fordel at have forskellige udgangspunkter?
- Hvilke overvejelser gjorde du, da du skulle score dine egne evner?
- Er målet at nå en kompetencescore på 100 %, eller kan du også være digitalt dannet med en relativ lav score?
4. Arbejde med øvelser
I sidemenuen finder eleverne punktet ”Øvelser”. Her kan de tilgå øvelser som er skabt til at træne deres digitale kompetencer. (NB! Menupunktet er kun synlig for de brugere, som er en del af dine grupper. Elever som er kommet til at tage testen uden at angive pinkode eller som ikke har benyttet dit udsendte link, vil derfor ikke have mulighed for at se øvelserne. Tjek derfor inden I påbegynder kortlægning at alle dine studerende kan se gruppetitlen, jf. pkt 2.)
Øvelserne er inddelt i forskellige temaer, der tilsammen dækker de forskellige spørgsmål og kompetencer fra kortlægningen. De studerende skal vælge et tema som de vil arbejde med, og trykke på en øvelses-’bobel’ for at se den fulde øvelsesbeskrivelse.
De studerende kan arbejde med tre øvelsestyper: individuelle øvelser (), gruppeøvelser () eller diskussioner i plenum (). Typen er vist med et lille ikon på hver øvelse. Enkelte øvelser har to ikoner, hvis det anbefales, at der samles op på enten gruppe- eller individuelt arbejde i fællesskab.
Øvelserne er ikke progressive og forudsætter derfor ikke en forudgående viden eller fast rækkefølge. Afhængigt af forløbets varighed, fokus og deltagersammensætning kan øvelser frit sammensættes på tværs af temaer.
5. Afslutning og evaluering
Arbejdet med digitale kompetencer kan med fordel rundes af i plenum ved at de studerende fremlægger produktioner og diskuterer problemstillinger fra øvelserne.
Gruppen kan vælge at lave en ny kortlægning af deres digitale kompetencer for at synliggøre et muligt kompetenceløft. Til denne kortlægning skal der oprettes en ny gruppe, som skal rundsendes til de studerende (jf. pkt 1). For at sammenligne de to grupper (eller rettere, samme gruppe før og efter et forløb), skal du vælge ”Advanced Comparison Report” og vælge de to relevante grupper under ”Groupsession”.
Bemærk, at den enkelte kan have vurderet sine egne evner for højt indledningsvist, og at arbejdet med digitale kompetencer muligvis har gjort de studerende mere opmærksom overfor nye perspektiver. Dette kan resultere i, at den afsluttende kortlægning ikke viser et decideret kompetenceløft, da eleven nu er mere forsigtig i sin vurdering af egne evner. Det er derfor ikke et mål i sig selv, at gruppen scorer højere efter et endt forløb. Ambitionen er derimod, at de studerende er blevet mere opmærksomme, øvede og eftertænksomme i forhold til deres digitale kompetencer.
Grupperesultaterne kan med fordel tages videre til teammøder, ledelsesmøder eller til bestyrelsen og agere udgangspunkt for en undervisningsplan, digital strategi eller dokumentation af arbejde med digitale kompetencer.
Arbejd målrettet med digitale kompetencer
7500 DKK / år
Digitale Studiekompetencer sætter fokus på dine studerendes digitale kompetencer, med fokusområder der tæller plagiat og eksamenssnyd, kildekritik, multitasking og overspringshandlinger, mobilvaner og forskellen mellem uhensigtsmæssig og ulovlig adfærd.
Et årsabonnement til Digitale Studiekompetencer giver hele uddannelsesinstitutionen adgang til alle øvelser, visninger og avancerede funktioner. Fra admin-menuen kan du oprette grupper der samler de studerende i klasser eller årgange; du kan generere og udtrække rapporter som sætter fokus på udvalgte kompetencer eller grupper; samt følge de enkelte studerendes kompetenceforløb og sammenligne gruppens resultat før og efter en indsats.
Der er intet loft på antallet af kortlægninger en skole kan foretage sig mens de abonnerer på materialet. Der er heller ikke begrænsninger på antallet af administratorer som kan tilgå systemet. Vi anbefaler dog at man giver ansvaret til nogle få udvalgte nøglepersoner, der kan sørge for at ensrette jeres indsats og videreformidle rapporter og tendenser til de relevante fagpersoner og ledelsen.
Overblik
Gruppér elevbesvarelser for at få overblik over klassens eller årgangens kompetencer, og for at spotte jeres overordnede styrker og svagheder.
Opkvalificering
Styrk dine studerendes digitale kompetencer med øvelser som spænder på tværs af hjulets kompetenceområder.
Opdeling
Som underviser har du adgang til alle dine studerendes individuelle kompetencehjul, så arbejdet med digitale kompetencer kan baseres på elevernes reelle behov, formåen og interesse.
Orientering
Følg udviklingen og evaluer et undervisningsforløb. Blev vi bedre? Hvad er næste indsatsområde?
Hør hvorfor vores udviklingspartnere vælger at bruge Digitale Studiekompetencer:
Formål og målgruppe
Digitale Studiekompetencer har til formål at styrke studerendes digitale kompetencer gennem tilegnelse af ny viden, øget selvindsigt, og træning af praktiske færdigheder. Med fokus på dialog og strategi, udstyrer værktøjet de studerende med fagbegreber og øvelser, mens undervisere på uddannelsesinstitutionen får overblik over brugernes kompetenceniveau, for at målrette og evaluere et forløb.
Læringsmaterialet er ikke fagspecifikt og kan afvikles som led i den faste undervisning eller anvendes i forbindelse med et fritstående, tværfagligt forløb om digitalisering, sociale medier, studievaner eller trivsel. Digitale Studiekompetencer kan anvendes på tværs af ungdomsuddannelser, professionsuddannelser og erhvervsuddannelser.
Delelementer
Digitale Studiekompetencer består af følgende elementer (fuld adgang til værktøjet kræver et abonnement):
Refleksionsspørgsmål, der får de studerende til at forholde sig til og vurdere egen brugspraksis
En visualisering af den studerendes individuelle kompetenceprofil, ledsaget af definitioner og eksempler på hver af de tolv digitale studiekompetencer
Tre konkrete anbefalinger til hvilke studiekompetencer den studerende bør træne, samt en taksonomisk oversigt der visualiserer individets kompetenceniveau
Læringsmateriale i form af klasse-, gruppe- og individuelle øvelser, der styrker de studerendes digitale dannelse og færdigheder
Et administrativt modul, der giver undervisere mulighed for at gruppere besvarelser, sammenligne kompetenceniveau før og efter et forløb samt tilgå de enkelte studerendes resultater for at understøtte aktuelle behov
Læs hvordan du kan sammensætte et undervisningsforløb i vores Brugsvejledning.
Teoretisk afsæt
Ved digitale kompetencer forstås både praktiske færdigheder og refleksive overvejelser omkring inddragelsen og anvendelsen af teknologi til læringsformål og i hverdagen. Digitale kompetencer er nødvendige for at kunne indgå i nutidens samfund, og stærke digitale kompetencer ruster studerende på tværs af uddannelsesinstitutioner til aktivt at anvende, undersøge og nyskabe teknologiske medier og virkemidler i deres uddannelsesforløb og i deres privatliv.
Europa-Parlamentet anser digital kompetence for at være én af otte kernekompetencer for livslang læring. Den teoretiske rammemodel for Det Digitale Kompetencehjul, som dette værktøj er en variant af, er desuden funderet i EU forskningsprojektet DIGCOMP. Læs mere om digitale kompetencer.
Digitale Studiekompetencer understøtter en række europæiske og globale undervisningsområder indenfor digitalisering, inddragelse af it i undervisning og 21st Century Learning Skills.
Projektpartnere
Digitale Studiekompetencer er udviklet i sommeren 2018 og lanceret i september 2018. Værktøjet er udviklet af Center for Digital Dannelse i samarbejde med seks partnere: Marie Kruses Skole, Rysensteen Gymnasium, Ørestad Gymnasium, Favrskov Gymnasium, Midtsjællands Gymnasium og Vejle Tekniske Gymnasium.
Giv dine digitale kompetencer et løft
Temaet sætter fokus på din digitale formidling, fremlæggelse og opgaveskrivning. Øvelser omhandler bl.a. multitasking, opgaveopsætning, filtyper, strukturering af arbejde og oplægsteknik.
Kompetencefokus
Brugsvaner – Medievalg – Layout og design – Præsentation – Arbejdsproces
Temaet sætter fokus på hvad man må og bør gøre digitalt. Øvelser omhandler bl.a. plagiat og eksamenssnyd, beskyttelse af ophavsret, remediering og anonymisering af indhold.
Kompetencefokus
Lovgivning – Privatliv – Medievalg – Kritisk evaluering – Layout og design
Temaet sætter fokus på digital og social kildekritik. Øvelser omhandler bl.a. troværdighedsvurdering, citationsteknik, krydstjek, alternative kilder, fake news og viralitet.
Kompetencefokus
Informationssøgning – Kritisk evaluering – Informationslagring – Social intelligens – Medievalg
Temaet sætter fokus formelle og uformelle digitale fællesskaber og samarbejder. Øvelser omhandler bl.a. digital selvbetjening, modtager- og afsenderforhold, shitstorms og web-retorik.
Kompetencefokus
Kritisk evaluering – Samarbejde – Social intelligens – Privatliv – Præsentation
Temaet sætter fokus på dit forhold til og forbrug af teknologi. Øvelser omhandler bl.a. overspringshandlinger, arbejdsstilling, fra- og tilvalg, koncentration og opmærksomhed.
Kompetencefokus
Brugsvaner – Informationslagring – Arbejdsproces – Medievalg
Mapus - hjernen bag hjulet
Maskinen og motoren, der driver de Digitale Kompetencehjul, hedder Mapus. Mapus håndterer en række forskellige digitale kompetencehjul, der er målrettet specifikke faggrupper. Hvert hjul transformerer omgående respondentens svar til et unikt kompetencehjul baseret på en algoritme som Mapus beregner.
Det er denne transformation af data, der gør Mapus til et unikt værktøj og adskiller det fra traditionelle spørgeskemaer. Respondenten præsenteres omgående for en brugervenlig, sammenfattende og handlingsorienteret fortolkning af alle de svar, som respondenten har afgivet i undersøgelsen. Derudover administrerer Mapus superbrugere, der kan generere aggregerede rapporter på en gruppe respondenter eller sammenligne grupper på en lang række parametre.
Har du en idé til et nyt kompetencehjul? Vi optager kun nye hjul i Mapus, der er seriøse, har en høj validitet og bringer ny og brugbar indsigt for respondenten. Send en forespørgsel til dd@digitaldannelse.org.
Det Digitale Kompetencehjul
Det originale digitale kompetencehjul retter sig mod den almene borger i Danmark. Hvilke digitale kompetencer er påkrævet for at indgå et digitaliseret samfund, som arbejdstager, demokratisk borger, forbruger og som et socialt engageret menneske?
Modellen er teoretisk funderet i et stort EU forskningsprojekt DIGCOMP, der fulgte af Europa-Parlamentets inklusion af digital kompetence, som en af de otte kernekompetencer for livslang læring.
Formålet med det Digitale Kompetencehjul er at give overblik over hvilke digitale kompetencer der findes og bør løftes, samt konkret inspiration til hvordan de mest relevante digitale kompetencer forbedres.
Det Digitale Kompetencehjul er udviklet af Center for Digital Dannelse og er i skrivende stund gennemført af mere end 10.000 danskere.
Digitale Studiekompetencer
Digitale Studiekompetencer understøtter undervisning i et digitaliserede samfund. Med fokus på studierelevante digitale kompetencer fordrer værktøjet en samtale om de studerendes forhold til og brug af digitale medier, i og udenfor undervisningslokalet.
Værktøjets spørgeramme er skabt til at facilitere en nuanceret dialog mellem undervisere og studerende, mens det tilhørende læringsmateriale har til sigte at styrke de studerendes digitale kompetencer.
Kompetencehjulet er udviklet af Center for Digital Dannelse i samarbejde med 6 uddannelsesinstitutioner.
Elevens Digitale Kompetencehjul
Elevens digitale kompetencehjul er målrettet 7-10. klasses elever, der skal lære at søge information, indgå i online samarbejde, producere digitalt indhold og fremfor alt gøre dette med sikkerhed for øje.
Formålet med Elevens Digitale Kompetencehjul er at skabe gamificeret indgang for eleverne til en lang række øvelser, der styrker eleverne digitale kompetencer. Alle øvelser er struktureret omkring et kompetencehjul, der fremmer overblik og skaber synlig læring.
Modellen tager sit teoretiske udgangspunkt i Undervisningsministeriets fire elevpositioner under uddannelse: 1) Eleven som kritisk undersøger, 2) eleven som analyserende modtager, 3) eleven som målrettet og kreativ producent og 4) eleven som ansvarlig deltager.
Elevens Digitale Kompetencehjul er udviklet af Gyldendal Uddannelse og Center for Digital Dannelse i samarbejde med 6 grundskoler.
Underviserens Digitale Kompetencehjul
Underviserens digitale kompetencehjul er målrettet undervisere, der skal inddrage teknologi i undervisningen, udnytte digitale læringsresourcer og understøtte elevernes tilstedeværelse i et virtuelt læringsmiljø.
Formålet med Underviserens Digitale Kompetencehjul er at strukturere og synligøre digitale kompetenceområder, hvor underviseren kan få gavn af at forbedre sine evner og øget indsigt i de områder hvor underviseren allerede har stærke digitale kompetencer. For ledelsen er formålet en samlet strategi, der fremmer hele personalegruppens digitale evner, viden og færdighed.
Modellen har sin baggrund i VIA University College store erfaring på området, som de har arbejdet med siden 2011.
Underviserens Digitale Kompetencehjul er udviklet af VIA University College
The Digital Competency Wheel (english version)
The Digital Competency Wheel is an english translation of the original Competence Wheel. It targets the general citizen in EU. What digital skills are required to enter into a digitized society? Both as an employee, a democratic citizen, a consumer and a socially engaged person?
The model is theoretically based on a major EU research project DIGCOMP, which was accompanied by the European Parliament's inclusion of digital competence, as one of the eight core competences for lifelong learning.
The purpose of the Digital Competency Wheel is to provide an overview of which digital competencies exist and should be improved, as well as concrete inspiration for how to improve the most relevant digital skills.
The Digital Competency Wheel is developed by Center for Digital Dannelse
Stærk på nettet (wikidigi.dk)
Stærk på nettet er et undervisningsforløb for 6.-10. klasse. Værktøjet er spækket med øvelser, lærervejledninger og længere undervisningsforløb, der skal styrke elevernes færdigheder på nettet.
Formålet med kompetencehjulet Stærk på nettet er at lade eleverne arbejde med alle de udfordringer de møder, når de vil producere og dele digitalt indhold på nettet. F.eks. søgning, falske nyheder, debattone, plagiat, kildekritik, hashtags, nøgenbilleder, cybermobning og meget mere.
Kompetencehjulet tager udgangspunkt i en produktionsproces - fremfor en teoretisk model, som de andre hjul. Processen indeholder alt fra at søge og finde information, til remediering af digitale ressourcer, der skal deles med andre online.
Værktøj og workshop er udviklet af Københavns Biblioteker og Center for Digital Dannelse i samarbejde med Silkeborg Bibliotekerne og Billund Bibliotekerne med støtte fra Slots- og Kulturstyrelsens udviklingspulje.
Tak for din henvendelse. Vi kontakter dig hurtigst muligt.
Foretrækker du at ringe eller skrive en email? dd@digitaldannelse.org +45 71 74 38 76
Choose one of the two methods to log in
Google will verify the ownership of your email (and nothing else).
Having trouble? Your browser might block cookies. You need to enable cookies from this site and from https://accounts.google.com in your browser settings. Or you could try using an other browser.
Have a login key sent to your email.